top of page

İnsülin direnci ve etki eden besinler

Element Beslenme ve Diyet Danışmanlığı



İnsülin direnci normal kan glikoz değerlerine rağmen dokuların insülin yanıtının azalmasıyla karakterize bir hastalıktır. Başta tip 2 diyabet olmak üzere obezite, dislipidemi, hipertansiyon gelişiminde rol oynar. Son bulgulara göre toplumun %25’inde görülür.

İnsülin direncine etki eden bazı besinler ve etken maddeler neler diye bakacak olursak ilk sırada polifenoller gelir.


Polifenoller etkilerini karbonhidrat sindiriminde görevli temel enzimleri baskılayarak gösterir. Kana geçen glikoz miktarını azaltırken ,kolona geçen karbonhidrat miktarını artırır.

Kırmızı üzüm ve yaban mersininde bulunan polifenollerin dokulara glikoz alımını uyardığı çalışmalarda gösterilmiştir.


Yeşil çayda bulunan kateinlerin, açlık glikoz düzeylerini düşürdüğü gözlenmiştir. Bu etki 12 hafta ve üzeri kullanımda oluşmuştur.

Kahve ise gastrik boşalma hızını yavaşlatarak etki gösterir.

Kakoda yüksek polifenol içeriğine sahiptir. Bitter çikolatanın polifenol içeriği sütlü çikolatadan 2.5 kat daha fazladır.


42 randomize kontrollü deneyin sonuçlarının değerlendirildiği bir metaanalizde, kakaonun açlık insülin düzeyleri ve glikoz tüketimi sonrası insülin salımını azalttığı, insülin direncini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.


Kırmızı şarap yüksek miktarda resveratrol içerir. Kırmızı şarabın glisemik kontrol üzerine olumlu etkileri değerlendirilse de diyabet riski taşıyan ve diyabetli bireylerde alkol tüketimi önerilmemektedir.


Keten tohumunun polifenol içeriği çok yüksektir. Düşük glisemik indeksi, zengin n-3 yağ asidi içeriği ve insülin direncine olumlu etkileri nedeniyle diyabetik ve prediyabetik bireylerin diyetlerine eklenmesi tavsiye edilir.


Zerdeçalın düzenli kullanımı açlık kan şekeri, tokluk glikozu ve 3 aylık şeker düzeylerinin anlamlı şekilde azaltmıştır. 9 ay kullanım sonunda ise vücut ağırlığı, bel çevresi, HOMA-IR ve C-Peptid düzeylerinde azalma göstermiştir.


Bir çok klinik ve epidemiyolojik çalışma, diyet posası alımının artırılmasının insülin direnci gelişimi ve tip 2 diyabet oluşumunun önlenmesinde önemli olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Özellikle tip 2 diyabet gelişimini önlemede tam tahılların, sebze ve meyvelere göre daha etkili olabileceği belirtilmektedir.

13 görüntüleme

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page